Rotterdam The Hague Airport, Schiphol en Eindhoven Airport keren terug naar internationale standaard rond vloeistoffen in handbagage

1 augustus 2024

Vanaf 1 september 2024 is het niet meer toegestaan om vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100 ml mee te nemen in de handbagage. Ondanks de eerdere versoepeling door de invoering van CT-scanners, keren Rotterdam The Hague Airport, Schiphol en Eindhoven Airport terug naar de internationale norm van maximaal 100 ml per verpakking. Deze wijziging is niet gerelateerd aan een verandering van het dreigingsbeeld. De luchthavens volgen hiermee nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie.

Alle vloeistoffen in verpakkingen tot 100 ml mogen nog steeds mee in de handbagage. Overige regels blijven ongewijzigd. Dus elektronica, zoals een laptop en telefoon, hoeven ook na 1 september 2024 niet uit de handbagage gehaald te worden.

De luchthavens treffen diverse maatregelen om reizigers op de hoogte te brengen van de aangepaste regels. Denk aan uitgebreide informatievoorziening en watercollectoren bij de security, waarin reizigers hun drinkflessen kunnen leegmaken. Ook wordt extra personeel ingezet om passagiers te informeren over de aangepaste vloeistofregel. Reizigers worden geadviseerd grotere hoeveelheden vloeistof in de ruimbagage te vervoeren, een advies dat altijd al werd gegeven vanwege verschillen in beleid tussen luchthavens wereldwijd.

Wij vragen onze reizigers om hun begrip en medewerking om een soepele reiservaring voor iedereen te garanderen.