De rol van de luchthavenbrandweer: op de luchthaven en in de regio 

5 augustus 2024

Ze staan 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar: de mannen en vrouwen van de luchthavenbrandweer. Ze zetten zich iedere dag opnieuw in om de veiligheid op en rondom de luchthaven te waarborgen.  

Thomas (links) en Hendrik: manschappen bij de Luchthavenbrandweer.

Werkzaamheden 

De primaire taak van de luchthavenbrandweer is het bestrijden van vliegtuigbranden. Verder verlenen zij hulp bij andere noodgevallen in de terminal en op het luchthaventerrein. Recentelijk is de luchthavenbrandweer nog intensiever gaan samenwerken met de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Naast de brandweer van de Veiligheidsregio rukt, indien beschikbaar, ook de luchthavenbrandweer uit. Naast de reguliere brandweer van de regio rukt ook de luchthavenbrandweer uit bij reanimaties, verkeersongevallen en branden buiten de luchthaven. Ze verlenen directe assistentie totdat de reguliere brandweer ter plaatse is, wat hun betrokkenheid bij regionale incidenten vergroot. 

Het team 

Het team van de luchthavenbrandweer staat 24/7 paraat. De kazerne is continu bemand door een team van zeven personen per dienst: vier manschappen, twee bevelvoerders en één On Scene Commander (OSC). 

Alarmeringen 

In het geval van een calamiteit op de luchthaven wordt de luchthavenbrandweer geïnformeerd door de verkeerstoren van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en/of door de Havendienst. Vanaf het moment dat zij gealarmeerd worden, heeft de luchthavenbrandweer drie minuten de tijd om bij de koppen van de start- en landingsbaan te zijn. Of je nu aan het douchen, slapen, eten of sporten bent, drie minuten is de norm. Is er een incident buiten het luchthaventerrein, dan wordt de luchthavenbrandweer geïnformeerd door de meldkamer van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.  

De voertuigen 

De voertuigen van de luchthavenbrandweer worden ‘crashtenders’ genoemd. Deze crashtenders wegen maar liefst 39 ton, zijn 12,4 meter lang en 3,4 meter breed. Deze blusreuzen zijn uitgerust om verschillende soorten branden te blussen, met 10.000 liter water, 1.300 liter blusschuim en 250 kg bluspoeder aan boord. De verschillende middelen stellen de luchthavenbrandweer in staat om diverse soorten branden te bestrijden: blusschuim wordt gebruikt voor vloeistofbranden en bluspoeder voor gas- en elektriciteitsbranden. In totaal heeft Rotterdam The Hague Airport drie crashtenders gestationeerd op de luchthaven. 

Naast de crashtenders beschikt de luchthavenbrandweer over een tankautospuit voor andere noodgevallen zoals reanimaties en beknellingen. Dit voertuig is vergelijkbaar met standaard brandweerwagens die op straat worden gebruikt. Bij grote incidenten kunnen deze voertuigen een cruciale rol spelen en de schade beperken. Dankzij de samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam worden deze voertuigen nu ook buiten het luchthaventerrein ingezet.

Interview met Hendrik

Hendrik is manschap bij onze luchthavenbrandweer en vertelt in deze video over hun taken. Bekijk de video hieronder.